Křížové tažení Magistrátu Praha proti zahrádkářům

29.09.2014 23:41

Křížové tažení Magistrátu proti zahrádkářům.

 

 

      Jsme občanský spolek  „Zahrádky pro Liboc z.s.“ se sídlem v Praze 6, Na Okraji 224/50. Náš spolek sdružuje jednak nájemce zahrádek katastr.č. 13 a 14 na území Praha 6 - Liboc a jednak občany této lokality, kteří jsou zajedno s přínosem těchto zahrádek pro aktivní odpočinek a rekreaci důchodců, pracujících a jejich dětí. Tyto pozemky se nacházejí na území obhospodařovaném Magistrátem hl.m.Prahy již od roku 1961, s nájemci byla uzavřena smlouva mezi nimi a MHMP, dle které svěřené pozemky udržují a využívají a samozřejmě od té doby platí nájemné.

      V současné době jsme se bez přispění MHMP dozvěděli, že Odborem pro životní prostředí byl vypracován projekt „Revitalizace Litoveckého potoka“ pod číslem 1302 z června 2014. Jeho autorem je Ing. Hubáček a garantem vedoucí Oddělení péče o zeleň  Ing. Dan Frantík. Součástí tohoto projektu je i dopis zn. S-MHMP/2014/MZO/931/III/Kar ze dne 14.7.2014, ve kterém Ing.Frantík žádá Odbor evidence a správy majetku o vypovězení smluv s dosavadními nájemci zahrádek  kat.č. 13 a14. Při osobním setkání s oběma pracovníky MHP se naše tříčlenná delegace zahrádkářů dozvěděla, že jako nájemci, občané této republiky a obyvatelé Prahy, nejsme v žádném případě partneři k nějakému jednání s MHMP a vše je pouze v jejich kompetenci. Dále jsme byli upozorněni, že platný Územní plán Prahy zahrádky na této lokalitě vůbec neeviduje a jsme zde tudíž nelegálně.  To tedy znamená, že smlouvy o pronájmu byly MHMP vystaveny na pozemky které neexistují, jsou neplatné a přesto na jejich základě vybírá nájemné.

     Zjistili jsme, že obdobná situace nastala v lokalitě Veleslavín, která se týká cca šestnácti zahrádek. I zde byli nájemci upozorněni, že se podle územního plánu nacházejí na veřejné zelené ploše a musejí je opustit. I zde existují nájemní slmouvy s MHMP. Další část zahrádek v této lokalitě již byla zlikvidována a původně zelené plochy které podle vyjádření Ing.Frantíka mají sloužit široké veřejnosti, byly prodány developerské skupině jakýchsi právníků z Tanvaldu. Ti zde vybudovali pod názvem Lesní školka zahrádky s typizovanými zahradními domky, které pak pronajímají za částku 12000,- Kč měsíčně. A to jsou jen případy, které máme v nejbližším okolí. Je jasné, že naše zahrádky čeká stejný nebo podobný osud, protože magistrátní úředníci se vezou na developerské vlně hledající každou skulinu a každé místečko, které by mohla zaplnit a samozřejmě že ne zadarmo.

       Jsme přesvědčeni, že takovéto jednání úředníků MHMP je nejenom neetické ale i protizákonné ať již v oblasti nakládání se svěřeným majetkem, nebo přímo korupce.

 

                                                                                     V Praze dne 8.10.2014

 

                                          Toto je úvodní článek, který byl poslán na TV ČT 1, Nova, Prima a Barrandov. Jsme jen zvědaví, kdo se ozve a jak to dopadne.